Çeşitli implant tipleri vardır: silikon jel dolgulu, salin dolgulu, silikon / salin kombinasyonu, PVP-Hidrojel ve bitkisel yağ. Yuvarlak implantlar ve anatomik implantlar var. Anatomik implant tipi gözyaşı veya konik implant olarak da tanımlanabilir. Yuvarlak implant daha dolgun bir üst göğüs ve dekolte sağlar. Konik implant bazen daha ince bireyler için önerilmektedir, çünkü daha doğal görünümlü bir üst göğüs ile sonuçlanabilir. İmplantın dış yüzeyi dokulu veya pürüzsüz olabilir. Kesin kanıt bulunmamakla birlikte, dokulu implantlar implant çevresinde kapsül oluşumunun olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bunları yerleştirmek için kullanılan cerrahi prosedürlerde de farklılıklar vardır. İmplant tiplerinin göreceli değeri, implantlara olası advers reaksiyonları inceleyen plastik cerrahlar ve diğer tıbbi otoriteler arasında tartışılmaktadır.
Meme implantları, elastomer adı verilen katı, kauçuk benzeri bir silikon formundan yapılmış aynı temel dış zarf tipine sahiptir. İmplantlar birçok boyutta gelir; kullanılan boyut, istenen büyütme miktarına bağlıdır. Dış zarfın içinde bulunan dolgunun hacmi 200cc ila 400cc arasında değişebilir ve daha da büyük olabilir. Bir sıvı onsu yaklaşık 30 cc’ye eşittir.
Silikon jel dolgulu implantlar
Bu implantlar, meme dokusunun kıvamına yakın, berrak, yapışkan, kalın jöle benzeri bir silikon formuyla önceden doldurulmuş (ameliyattan önce) elastomer bir zarftan oluşur. 1992 FDA, hastaların sağlığı ile ilgili ciddi sorular nedeniyle silikon implant kullanımını neredeyse yasaklayan kararından önce, bu kullanılan en yaygın implant tipiydi. İmplantları çevreleyen tartışmaların çoğu, silikon jel elastomer zarfından sızdığında, kanadığında veya yırtıldığında olası olumsuz etkilerle ilgilidir.
Silikon jel dolgulu implantlar, birçoğunun inandığının aksine, ABD pazarından çıkarılmadı. Bu implantlar, implant tartışması sırasında yeniden sınıflandırıldı ve şimdi yalnızca FDA onaylı bir jel implant çalışmasında (ABD’de) onaylanmış bir araştırmacının gözetiminde mevcut. Ülkede bu FDA çalışmasında araştırmacı olarak yetkilendirilmiş nispeten az sayıda cerrah var. İlk kez meme büyütmek isteyen bireyler çalışmaya uygun değildir. Çalışmaya katılanlar için maliyette herhangi bir azalma söz konusu değildir.
Silikon jel dolgulu implantlar halen hazır durumdadır ve dünya genelinde plastik ve cinsiyet değiştirme cerrahları tarafından düzenli olarak kullanılmaktadır.
Salin dolgulu implantlar
Bu implantlar tuzlu su, steril tuzlu su içerir. İmplant boşken cerrahi olarak yerleştirilir ve yerleştirildikten sonra doldurulur, bu da boyut olarak bir miktar ayarlamaya izin verir. Bazılarına göre, salin implantlarının en büyük dezavantajı, jel implantları kadar doğal hissetmemeleri veya görünmemeleridir. Bu özellikle implantı örtecek fazla meme dokusu olmayanlarda geçerlidir. Bazı kadınlar implantın cildin altında kırışmaya veya dalgalanmaya eğilimli olduğunu ve memenin doğal olarak hareket etmediğini veya sarkmadığını söylüyor. Ek olarak, birçok plastik cerrah, salin implantlarının silikon jel implantlarından daha yüksek bir sızıntı ve deflasyon oranına sahip olma eğiliminde olduğuna inanmaktadır, bu da onları değiştirmek için daha sık ameliyat anlamına gelmektedir.
Öte yandan, eğer salin vücuda sızarsa, diğer vücut sıvılarına benzer ve zarar görmeden emilir. Ek olarak, daha küçük bir insizyona ihtiyaç vardır, çünkü implant sönük bir duruma sokulur ve yerleştirildikten sonra salin ile doldurulur.
Bitkisel Yağ dolgulu implantlar
Bitkisel yağ dolgulu implantlar, silikon jel dolgulu implantla ilgili sağlık güvenliği sorunları konusundaki endişeden gelişmiştir. Doğal bitkisel yağla doldurulmuş bu meme implantları kadınlar için daha fazla güvenlik sözü verdi. Bunlar Avrupa Birliği genelinde mevcuttur, ancak hala ABD ve Kanada’da klinik denemelerden geçmektedir. Trilucent adı verilen yeni implant, 40 yıldır intravenöz beslenmede besin maddesi olarak ve enjeksiyonlarda ilaç taşıyıcısı olarak kullanılan bir yağ olan trigliserit içerir. Trilucent üreticileri, salin gibi, bitkisel yağın vücut tarafından metabolize edilebileceğini ve atılabileceğini, ancak aynı zamanda bakteriyel ve fungal kontaminasyona karşı dirençli olduğunu belirtirken, salin değildir. Yağlama özellikleri, implantın iç yüzeyini ovalamaması gerektiği anlamına gelir; Bu, geleneksel implantlardaki sızıntılarla bağlantılıdır.
Bununla birlikte, Birleşik Krallık Tıbbi Cihazlar Ajansı, 06 Haziran 2000’de, Trilucent meme implantları olan kadınların, sağlık sorunları nedeniyle onları çıkarmalarını önerdi. Hükümet bunun ihtiyati tedbir olduğunu ve ciddi bir tıbbi sorun olduğuna dair kanıt bulunmadığını vurguladı. Ancak testler, yağ vücutta parçalanırsa üretilen malzemenin potansiyel olarak kansere veya fetusa zarar verebileceğini göstermiştir.
PVP-Hidrojel dolgulu implantlar
Biyouyumlu polivinilpirolidon (PVP), tabletler için bağlayıcı bir madde olarak ve topikal uygulamalarda taşıyıcı olarak kullanılmıştır. Suda çözünen PVP-Hidrojel, travmatik rüptür durumunda böbreklerden güvenli bir şekilde atılacak şekilde tasarlanmıştır. Vücut tarafından metabolize edilmeyecektir. İmplant üreticisi, silikon jel dolgulu veya salin dolgulu implantlara göre daha iyi radyolüsens önermektedir, bu da mamografi sırasında dokunun daha net görselleştirilmesini sağlayabilir.
Çift lümenli implantlar
Bu implantlar, biri diğerinin içinde olmak üzere iki lümen veya zarftan oluşur. Bazı modellerde, iç zarf silikon jel ile önceden doldurulur ve dış zarf ameliyat sırasında salin ile doldurulur. Diğer modellerde, ilişki tersine çevrilir ve iç zarf salin ile doldurulur. Bazı çalışmalar, çift duvarlı modelin, kapsüler kontraktür insidansını azalttığı için daha yumuşak, daha doğal bir görünüme yol açtığını göstermektedir.
Kaplamalı implantlar
Kaplanmış implantın, pürüzsüz bir dış yüzeye sahip standart silikon implant üzerinde bir gelişme olması gerekiyordu. Köpük kaplamanın kapsüler kontraktür insidansını azalttığı düşünülüyordu çünkü doku vücut dokusunu içine büyümeye teşvik etti. Bununla birlikte, başlangıçta mobilya döşemelerinde, yağ filtrelerinde ve karbüratörlerde kullanılan köpüğün enfeksiyon riskini arttırdığı, vücutta parçalandığı ve kimyasal olarak parçalandığı ve 2-toluenediamin (TDA) adı verilen az miktarda bir maddeyi serbest bıraktığı bulunmuştur. hayvanlarda kansere neden olabilir. Bu implantlar artık mevcut değil.
Bununla birlikte, günümüz implantlarının çoğu, kapsüler kontraktürü azaltmak için tasarlanmış dokulu yüzeylere sahiptir. Köpük içermediğinden, köpük kaplı modellerin potansiyel risklerini oluşturmazlar.